zaterdag 27 april 2013

Ameland

Aangekomen onder zeil op Ameland. En daar ging het nodige aan vooraf! Na de start gisteravond direct met alle 4 boten koers gezet naar Breezandijk. Vanwege de windrichting en de kleine haven besloten deze niet aan te doen. Mooie race met de schouw 'Robbe' richting Harlingen. EB58 en de Trui al vrij snel achter ons gelaten. Het was volledig donker toen we de lichten van de Pollendam in de verte zagen opdoemen. In de haven van Harlingen op zeil een rondje gedraaid en er weer uit gekruist, op weg naar het Kimstergat en Ameland.
Met twee schijnwerpers speurend naar onverlichte boeien onderweg. De eerste paar gingen nog wel, daarna waren we het spoor enigszins bijster. Uren turen in het donker naar donkergrijze vlekjes tegen een iets minder donkergrijze achtergrond. Niets te vinden, geen prik, geen ton. Inmiddels 1 uur 's nachts geworden, en blijkbaar waren we het wantij over, want het werd weer dieper.
Ook het volgende wantij gaf weinig problemen. In de aanloop naar het Dantziggat blijkbaar toch een paar boeien gemist, want om 2:50 liepen we schurend vast. Hier nog losgekomen, maar 200 meter verder weer. En nu echt vast. Bomen hielp niet meer. Dan maar besloten hier droog te vallen, even te slapen enig de ochtend weer verder. Volgens Riekus lagen we om half zes echt droog, de rest sliep. Om acht uur merkten we aan het bonken dat de boot los begon te komen. Moeizaam uit de veren en met heel veel trekken (tegen wind en stroom) het anker binnen gehaald. Dan toch op naar Ameland. Zeilend de smalle haven binnen, niet makkelijk. Laatste stuk bomen en 10.30 aan de wal. Na een reprimande van de havenmeester wegens zeilen in de haven de vlag vastgemaakt aan de vlaggenmast. Nu douchen en zo naar Schylge!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten